Kot je dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani, mora biti Italija bolj prisotna v tej regiji.

"Stabilnost regije je bistvenega pomena, še posebej zato, ker migracijski tokovi iz Turčije potekajo skozi regijo in je pomembno preprečiti nezakonito priseljevanje," je ob odprtju celodnevne konference z naslovom Italija in Zahodni Balkan: rast in integracija dejal Tajani, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

"Stabilnost pomeni tudi možnost gospodarske rasti in prisotnost naših podjetij," je dejal minister in dodal, da mora Zahodni Balkan "postati del evropskega trga". Ob tem je poudaril, da Italija podpira pospešitev pristopnih procesov držav regije za članstvo v EU.

Udeležence je prek video povezave nagovorila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni. Po njenih besedah mora širitev na Zahodni Balkan postati prioriteta EU-ja, Bruselj pa mora razviti novo vizijo za to regijo.

Na konferenci je sodeloval tudi evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi, ki je prav tako poudaril pomen širitve EU-ja na Zahodni Balkan in pozdravil dosedanje premike na tem področju.

"Uspelo nam je premakniti stvari z mrtve točke pri pogajanjih s Severno Makedonijo in Albanijo. Srbija in Črna gora sta prav tako pokazali višjo stopnjo zavezanosti pristopu s pospešitvijo reform," je dejal Varhelyi, a opozoril, da se pri tem ne smemo ustaviti.

"Politična integracija ne pomeni nič, če ni prave integracije, ta pa vključuje gospodarsko in socialno integracijo Zahodnega Balkana v EU," je poudaril komisar in napovedal, da bo prihodnji mesec prišlo do "pospešenega izvajanja gospodarsko-investicijskega načrta za Zahodni Balkan", ki vključuje 30 milijard evrov pomoči regiji.

Ta denar bo po besedah komisarja namenjen naložbam v velike infrastrukturne projekte v regiji z namenom povezovanja v energetskem, transportnem in digitalno-ekonomskem smislu, česar zadnjih 30 let ni bilo. "Samo z naložbami lahko spremenimo stanje na terenu in Zahodni Balkan v celoti vključimo v EU," je sklenil Varhelyi, navaja Tanjug.

Konferenca sicer obsega štiri panele. Ti so posvečeni ciljem partnerstva med Italijo in Zahodnim Balkanom, instrumentom in priložnostim za Italijo, vlogi italijanskega proizvodnega sistema ter mednarodnim instrumentom za podporo gospodarski rasti. Na konferenci naj bi predstavili tudi projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), ki je v letu 2025 pripadel Novi Gorici in italijanski Gorici, poroča tržaški časnik Primorski dnevnik.