Kot je povedal Mannino, je umrlo pet moških in tri ženske, med njimi tudi nosečnica.

Prebežniki naj bi v soboto odpluli z mesta Sfax v Tuniziji. Osem jih je umrlo zaradi mraza in lakote, 42 pa jih je obalna straža že pripeljala na otok Lampedusa.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa naj bi ženska zaradi mraza in obupa v morje vrgla svojega mrtvega štirimesečnega sina. Eden od moških pa je utonil, ko se je vrgel v morje za mrtvim dojenčkom, za katerega je mislil, da je še živ.

Italija se že dalj časa spoprijema z velikim številom prihodov prebežnikov. Glede na nedavne podatke notranjega ministrstva se je od začetka leta v Italiji izkrcalo skoraj 5000 prebežnikov, več kot v enakem obdobju lani, ko se jih je izkrcalo 3000. Lani pa naj bi v Italijo prispelo približno 102.000 prebežnikov.

Vlada premierke Giorgie Meloni je za veliko število prihodov prebežnikov večkrat obtožila reševalne operacije nevladnih organizacij, čeprav te predstavljajo zgolj deset odstotkov prebežnikov, ki jih pripeljejo na varno v Italijo, medtem ko večino rešijo plovila italijanske obalne straže ali mornarice.