Njegovi odvetniki so se na odločitev že pritožili, zato so izročitev odložili do končne odločitve vrhovnega sodišča, ki pa ima za to na voljo 30 dni.

Evropski poslanec iz Italije Andrea Cozzolino je od februarja v hišnem priporu v Neaplju. Prizivno sodišče v Neaplju bi moralo o njegovi izročitvi odločati že na začetku meseca, a je odločitev preložilo na torek. Odvetnika 60-letnega Cozzolina sta namreč zahtevala, da se pred odločitvijo preučijo razmere v zaporih v Belgiji, čemur je sodišče ugodilo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Cozzolino je obtožen, da je sprejemal denar od tretjih držav, kot sta Katar in Maroko, da bi vplival na odločitve v Evropskem parlamentu v njihovo korist.

Korupcijska afera, ki je močno pretresla Evropski parlament, je sicer izbruhnila decembra lani, ko je belgijska policija izvedla več kot 20 preiskav. Zasegla je več kot 1,5 milijona evrov v gotovini in pridržala več ljudi.

Zaradi vpletenosti v škandal so se v priporu znašli še štirje drugi osumljenci. To so nekdanji evropski poslanec Antonio Panzeri, nekdanja podpredsednica parlamenta Eva Kaili, parlamentarni pomočnik in njen partner Francesco Giorgi ter vodja nevladne organizacije No Peace Without Justice, Niccola Figa-Talamanca. Vsi so bili pod različnimi pogoji izpuščeni iz preiskovalnega zapora.