Ti sporazumi bodo povečali priložnosti za krepitev sodelovanja med državama "za blaginjo naših otrok in njihovih otrok še za mnogo let", je podpis sporazumov pospremil Lapid. "Danes znova vzpostavljamo mir in obnavljamo prijateljstvo," je dodal.

Izraelski zunanji minister je na prvem obisku v Maroku od sklenitve sporazuma o normalizaciji odnosov v lanskem letu. To se se je zgodilo po tem, ko se je zdaj nekdanji predsednik ZDA Donald Trump odločil, da bo Maroku priznal suverenost nad Zahodno Saharo.

Maroko je bil lani četrta arabska država, ki je vzpostavila diplomatske odnose z Izraelom. To so storili še Združeni arabski emirati, Bahrajn in Sudan.

Ti sporazumi so močno načeli arabsko enotnost, da ne bo priznanja Izraela oz. normalizacije odnosov s to državo, dokler ne bo rešitve palestinskega vprašanja.

Maroški zunanji minister je po srečanju z Lapidom povedal, da sta se pogovarjala tudi o izraelsko-palestinskem konfliktu. "Kralj Mohammed VI. vztraja, da je treba prekiniti sedanji zastoj in obnoviti pogajanja, ki so edino sredstvo, da pridemo do rešitve, ki bo temeljila na vzpostavitvi dveh držav v okviru meja iz leta 1967," je poudaril Bourita.

Zagotovil je še, da je maroški kralj palestinskemu predsedniku Mahmudu Abasu zagotovil, da normalizacija odnosov med Marokom in Izraelom ne bo šla na škodo Palestincev in da jih bo Maroko še naprej podpiral. "Nujno je, da se ponovno vzpostavi zaupanje za odprtje političnega obzorja v izraelsko-palestinskega konflikta," je še dodal Bourita.

Lapid je na drugi strani dejal, da ga bolj zanima normalizacija odnosov med Izraelom in arabskimi državami. "Nekaj se dogaja v regiji," je prepričan.