Država medtem ostaja pretežno zaprta za potnike iz tujine.

Izraelci od danes za vstop v restavracijo, hotel, kulturne in druge javne ustanove ne potrebujejo več potrdila o cepljenju proti covidu. Javni kraji so tako odprti za tiste, ki so cepljeni, in tiste, ki niso. Prav tako za trgovine, restavracije in prireditve ni več zgornje omejitve števila obiskovalcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Izraelsko gospodarstvo in javnost dihata nekoliko lažje," je v izjavi ob sproščanju ukrepov zapisal izraelski zdravstveni minister Juli Edelštajn.

V zaprtih prostorih in na sredstvih javnega potniškega prometa je medtem še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, kar bi lahko po navedbah ministra odpravili v prihodnjih dveh tednih. Maske morajo še naprej nositi tudi otroci v šolah, saj večina mladoletnih še ni bila cepljena proti koronavirusni bolezni 19.

Država sicer ostaja pretežno zaprta za potnike iz tujine. Izjema velja za družinske člane in določene strokovnjake.

Oblasti so se za rahljanje ukrepov odločile, potem ko so se epidemiološke razmere v državi močno izboljšale. V zadnjem dnevu so potrdili zgolj štiri nove primere okužbe s koronavirusom, aktivno okuženih je 350 ljudi. Na vrhuncu epidemije na začetku leta so potrdili po 10.000 novih primerov na dan, imeli pa so 88.000 aktivnih primerov.

Izboljšanje razmer je predvsem posledica uspešnega cepljenja proti covidu-19. Med starejšimi od 50 let je cepljenih ali prebolelih več kot 90 odstotkov ljudi.