Na območju v okolici Nablusa so ponoči izbruhnili oboroženi spopadi med palestinskimi borci in izraelskimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bil 16-letni Amer Abu Zeitun ubit s strelom v glavo. Ob zori naj bi ga med spopadi v Nablusu ubili izraelski vojaki. Izraelska vojska ni dala komentarja.

Lokalna palestinska militantna skupina je medtem po navedbah AFP potrdila, da so bili njeni borci udeleženi v nočnih spopadih v begunskem taborišču Balata v Nablusu.

Zeitun je četrti Palestinec, ki so ga izraelske sile od začetka leta ubile na Zahodnem bregu. Združeni narodi so ob tem decembra sporočili, da je bilo leto 2022 najbolj smrtonosno leto na Zahodnem bregu od začetka beleženja leta 2005, saj je bilo lani tam ubitih več kot 200 Palestincev.

Nedavni nastop najbolj desničarske vlade v zgodovini Izraela, ki jo vodi Benjamin Netanjahu, je sprožil strahove pred novoim vojaškim stopnjevanjem na tem območju, ki ga Izrael zaseda od leta 1967. Dva Netanjahujeva skrajno desna koalicijska partnerja, ki sta v preteklosti že izkazala sovražen odnos do Palestincev, sta namreč prevzela ključne pristojnosti pri upravljanju Zahodnega brega.