Omejili bodo tudi možnost vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Za dokončno uveljavitev sprememb sta potrebni še dve obravnavi zakonodaje v parlamentu. Po poročanju medijev želi vlada temeljne elemente sporne reforme pospešeno sprejeti še ta mesec.

Cilj sporne reforme je povečanje moči parlamenta in precejšnja omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve, z njo želijo vladi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Kritiki vladi premierja Benjamina Netanjahuja očitajo, da namerava oslabiti neodvisno sodstvo v državi in s tem odpraviti demokratično delitev oblasti. Vrstijo se opozorila, da bodo zakonodajalci z reformo dobili skoraj nenadzorovano oblast.

Kritiki so izrazili tudi bojazen, da se bo Netanjahu po njenem sprejetju lahko izognil obsodbi na sojenju zaradi korupcije.

Izraelski parlament je v ponedeljek zvečer že potrdil prvo obravnavo spremembe zakona, ki naj bi precej otežila razglasitev predsednika vlade za nesposobnega za opravljanje funkcije. Ta sprememba določa, da bo za odstavitev predsednika vlade s položaja potrebna tričetrtinska večina v parlamentu. Poleg tega bi bila odstavitev možna le iz zdravstvenih razlogov. S to potezo naj bi preprečili, da bi se vrhovno sodišče ali generalno državno tožilstvo vmešavala v odstavitev.

Netanjahu in njegovi zavezniki trdijo, da je reforma potrebna za odpravo neravnovesja moči med izvoljenimi poslanci in vrhovnim sodiščem.

Proti sporni pravosodni reformi že deset tednov potekajo množični protesti, ki se še krepijo. V soboto se je na ulicah izraelskih mest po navedbah organizatorjev tako zbralo rekordnih pol milijona ljudi.

Vse pogostejša so opozorila, da se Izrael približuje nevarni krizi. "Razmere so slabe, zelo slabe," je v ponedeljek zvečer opozoril izraelski predsednik Jicak Hercog. Dejal je, da je nujno doseči dogovor, ki bo Izrael popeljal iz krize, in da se je o tem pogovarjal tako z nasprotniki kot zagovorniki reforme.