Predsednik nove japonske vlade je že objavil sestavo vlade, v kateri so tako stari kot novi obrazi.

"Ta zbornica imenuje gospoda Fumia Kišido za novega premierja," je po glasovanju sporočil predsednik spodnjega doma japonskega parlamenta Tadamori Ošima. Po glasovanju se je Kšida priklonil poslancem, ni jih pa nagovoril. Pred glasovanjem je novinarjem izjavil, da je pripravljen za ta vodilni položaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Menim, da bo to nov začetek v pravem pomenu besede. Z močno voljo se bom lotil izzivov in odločno prispeval k podobi prihodnosti," je dejal 64-letni Kišida, ki je na tem položaju nasledil dosedanjega premierja Jošihida Sugo.

Novi japonski premier je kmalu po prisegi sporočil sestavo svoje vlade, v kateri sta položaj ministra za zunanje zadeve in za obrambo obdržala dosedanja ministra Tošimicu Motegi in Nobuo Kiši. Vodenje finančnega ministrstva je prevzel Šuniči Suzuki, ki bo na tem položaju nasledil svojega svaka Tara Asa.

V novi japonski vladi so tudi tri ministrice, med njimi Seiko Noda, ki naj bi naslovila upadanje rodnosti na Japonskem. Noda se je sama neuspešno potegovala, da bi po odstopu Suge prevzela vodenje japonskih liberalnih demokratov (LDP). V vladi bosta tudi ministrici za cepljenje in digitalizacijo.

"Cilj Kišidove vlade je uravnoteženo upoštevanje pomembnih frakcij, mladih zakonodajalcev in sosednjih držav," je sestavo nove japonske vlade ocenil Juniči Makino, glavni ekonomist skupine SMBC Nikko Securities. Dodal je, da gre za sestavo vlade, ki odraža prizadevanja Kišide, da si ne ustvarja sovražnikov.

Zmerni Kišida bo poleg premierskega položaja ohranil položaj predsednika LDP-ja in bo tako stranko popeljal na splošne volitve, ki naj bi bile novembra letos. Po navedbah lokalnih medijev naj bi novi japonski premier datum volitev preložil na 31. oktober, kar je nekaj tednov prej, kot je bilo sprva pričakovano.

Podpora javnosti LDP-ju se je v času Sugovega mandata zaradi pandemije covida-19 znižala. V zadnjih tednih na Japonskem zaradi uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19 številke novih okužb z novim koronavirusom upadajo, zaradi česar so pred nekaj dnevi tudi odpravili izredne razmere v državi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Japonskem je trenutno proti covidu-19 cepljenih 60 odstotkov prebivalstva, vendar še naprej obstajajo bojazni, da bi lahko bil japonski zdravstveni sistem znova pod udarom, če pride do novega vala okužb, dodaja AFP.

Suga se je vodenju države in LDP-ja odpovedal septembra, po samo letu dni na položaju, saj je postal tarča ostrih kritik zaradi svojega upravljanja s pandemijo, še posebej zaradi med ljudmi nepriljubljene odločitve, da Japonska kljub zdravstveni krizi gosti poletne olimpijske igre. Po odstopu Suge je vodenje LDP-ja 29. septembra prevzel Kišida.