Incident na demilitariziranem obmejnem območju je zadnji v nizu naraščajočih napetosti med državama, ki si med drugim pošiljata balone in letake.

"Nekaj severnokorejskih vojakov, ki so delovali na obmejnem območju, je za kratek čas prestopilo vojaško demarkacijsko črto," so danes sporočili iz južnokorejske vojske in dodali, da so se po zvočnih opozorilih in izstrelitvi opozorilnih strelov umaknili proti severu. Pozneje niso opazili nobenih nenavadnih premikov, so navedli.

Incident na demilitariziranem območju je bil po oceni južnokorejske vojske najverjetneje naključen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih tednih je Severna Koreja proti Južni Koreji poslala na stotine balonov s smetmi, kar naj bi bil odgovor na letake s propagando proti severnokorejskim oblastem, ki jih čez mejo pošiljajo južnokorejski aktivisti. Hkrati naj bi Pjongjang na svoji strani meje znova začel nameščati zvočnike po vzoru Seula, ki predvaja propagando proti oblastem v severni sosedi.

V zadnjih mesecih je Seul opazil severnokorejske vojake, ki so ob meji nastavljali zemeljske mine. Severnokorejski vojaki so bili opaženi tudi pri postavljanju stražarnic v demilitariziranem območju, je poročal britanski BBC.