Pandemija covida-19 je pokazala, da je sodelovanje v EU-ju odločilnega pomena in da mora biti Unija bolje pripravljena na prihodnje izredne zdravstvene situacije, je dejala v razpravi s poslanci Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

"Evropska unija dela in deluje bolje, ko smo skupaj močni, ko je sodelovanje," je dejala Kiriakides in pri tem spomnila na uspešno kampanjo cepljenja v EU-ju, v okviru katere je bilo do konca poletja cepljenih 70 odstotkov odraslih.

Najjasnejše sporočilo je, da mora biti EU bolje pripravljen na prihodnje izredne razmere na področju javnega zdravja, je dejala v razpravi prvi dan plenarnega zasedanja, v njej so poslanci obravnavali načrte za vzpostavitev evropske zdravstvene unije.

Za uspešnejše okrevanje po pandemiji, ki bo Evropsko unijo naredilo bolj zdravo, vključujočo, odpornejšo in trajnejšo, je po besedah komisarke treba sprejeti drznejše ukrepe, eden od teh pa je vzpostavitev močnejše zdravstvene unije, kar je Evropska komisija predlagala novembra lani.

Da bi dosegli ta cilj, je pomembno sprejetje zakonodajnega "trojčka". Ta vključuje predlog o okrepitvi vloge Evropske agencije za zdravila (EMA), razširitvi pooblastil Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in uredbo za izboljšanje pripravljenosti na čezmejne grožnje zdravju. Te načrte bo dopolnil predlog o ustanovitvi posebne agencije za odzivanje na izredne zdravstvene razmere (HERA), ki ga je pričakovati ta teden, je povedala komisarka.

Sprejetje omenjenega zakonodajnega svežnja s ciljem okrepitve zdravstvene unije je tudi ena najpomembnejših nalog v času slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Poslanci so danes obravnavali zadnja dva predloga o ECDC-ju in čezmejnih grožnjah, ki ju v veliki večini podpirajo. Strinjali so se, da v EU-ju potrebujemo več sodelovanja med članicami v spopadanju s pandemijo in morebitnimi prihodnjimi zdravstvenimi krizami. Članice bi morale biti pripravljene deliti več informacij z EU-jem in odpreti poti za skupno nabavo zdravil, je bilo slišati v razpravi.

Peter Liese iz Evropske ljudske stranke (EPP) je ob pandemiji covida-19 pozval k evropskemu sodelovanju. Pomembno je tudi, da potegnemo nauke iz napak, storjenih med pandemijo. EPP bo podprl oba predloga, o katerih bodo poslanci glasovali v sredo.

Covid je pokazal, da virusi ne poznajo meja, je dejala Sara Cerdas iz vrst socialdemokratov (S&D). Zato je nujno usklajeno delovanje EU-ja med samimi članicami kot tudi z mednarodnimi organizacijami, kot je Svetovna zdravstvena organizacija. Ta pandemija je bila "stresni test" za naše zdravstvene sisteme, je poudarila. Menila je tudi, da EU potrebuje boljše in robustnejše informacije ter boljše zbiranje podatkov.