Kitajska je po izbruhu pandemije novega koronavirusa meje zaprla marca 2020. V okviru politike ničelne tolerance do covida-19 je uvedla večtedenski strog nadzor potnikov iz tujine v hotelih in posebnih centrih.

Z danes objavljeno spremembo bodo morali biti potniki iz tujine v nadzorovani karanteni sedem dni, tri dni pa v izolaciji na svojem domu, sta sporočila kitajska nacionalna zdravstvena komisija in državni svet. Od aprila so sicer v več mestih že poskusno skrajšali karantene za čezmorske potnike na deset dni. Med njimi je bila maja tudi prestolnica Peking.

Število mednarodnih poletov na Kitajsko medtem ostaja zelo omejeno zaradi prizadevanj, da bi preprečili vnos virusa iz drugih držav. Polete tudi pogosto odpovejo, če je na letalu zaznano več okuženih potnikov.

Stroge omejitve veljajo tudi za mednarodna potovanja za kitajske državljane, ki od konca lanskega leta ne smejo potovati v tujino, če pot ni nujno potrebna. Skoraj popolnoma so ustavili tudi podaljševanje veljavnosti potnih listov.

Po zadnjih navodilih so skrajšali tudi karanteno za ljudi, ki so bili v stikih z okuženimi z novim koronavirusom na Kitajskem, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.