Gre za območje, ki si ga Peking lasti in zaradi katerega je v sporu z državami jugovzhodne Azije. Ameriške sile so kitajske navedbe zavrnile kot lažne.

Kitajska vojska je navedla, da je rušilec USS Milius danes vstopil v vode blizu Paracelskih otokov v Južnokitajskem morju.

Kitajske pomorske in zračne sile so sledile in nadzorovale ameriško ladjo v skladu z zakonom in jo opozorile, naj zapusti območje, je povedal tiskovni predstavnik južnega poveljstva kitajske vojske Tian Junli.

Kot je še dejal Tian, je rušilec USS Milius nezakonito vstopil v kitajske teritorialne vode, pri čemer je "spodkopal mir in stabilnost v Južnokitajskem morju".

Ameriška mornarica je trditve kitajske strani danes zanikala in jih označila za lažne. Kot je pojasnila, je rušilec izvajal rutinske operacije v Južnokitajskem morju in od tam ni bil pregnan.

"Združene države bodo še naprej letele, plule in delovale povsod, kjer to dovoljuje mednarodno pravo," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega indo-pacifiškega poveljstva.

To sicer ni prvo bližnje srečanje med kitajsko in ameriško vojsko. Decembra lani je prišlo do bližnjega srečanja kitajskega bojnega in ameriškega izvidniškega letala, pri čemer je po ameriških navedbah njihovo letalo moralo izvesti manever, da bi se izognilo trčenju.

Kitajska zahteva suverenost nad skoraj celotnim Južnokitajskim morjem, ki je strateškega pomena, saj po tej morski poti letno poteka za več milijard dolarjev trgovine.

Filipini, Vietnam, Malezija in Brunej na tem območju prav tako uveljavljajo svoje zahteve, medtem ko ZDA v Južnokitajsko morje pošiljajo svoja vojaška plovila, da bi zagotovile svobodo plovbe v mednarodnih vodah.