Dodali so, da potovanje odposlanca pomeni nadaljevanje prizadevanj Kitajske za iskanje politične rešitve za vojno v Ukrajini.

"V zadnjih dveh letih nismo nikoli obupali nad prizadevanji za mir in nikoli nismo prenehali spodbujati pogovorov. Vse, kar smo storili, vodi k enemu samemu cilju, to je k doseganju soglasja za končanje vojne in utiranju poti za mirovne pogovore," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudarila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Kitajska, strateška zaveznica Rusije, doslej še ni obsodila ruske invazije v Ukrajini in se skuša predstaviti kot nevtralna posrednica, ki bi lahko pomagala končati vojno. Peking in Moskva prav tako redno hvalita svoje gospodarsko in vojaško sodelovanje, njuno strateško partnerstvo pa se je po invaziji še okrepilo.

Vodstvo v Pekingu je od začetka vojne v Ukrajini večkrat poudarilo svojo zavezanost pogajanjem. Kitajski odposlanec Li je v okviru prizadevanj za posredovanje v vojni že lani obiskal Moskvo, Kijev in številne evropske prestolnice.

Kitajska je lani tudi predstavila načrt za rešitev vojne v Ukrajini, v kateri je med drugim pozvala k politični rešitvi. Načrt je sprožil kritičen odziv Zahoda, češ da bi ta lahko Rusiji omogočil, da obdrži velik del ukrajinskega ozemlja, ki ga je zasegla.