Begunci v Sredozemlju. Foto: Reuters
Begunci v Sredozemlju. Foto: Reuters

"S tem, ko Slovenija 1. julija prevzema predsedovanje Svetu EU-ja, ima pomembno priložnost, da vodi in izkoristi trenutek za boljšo zaščito beguncev v Evropi in po svetu," je zapisal predstavnik UNHCR-ja pri EU-ju Gonzalo Vargas Llosa.

Poudaril je tudi pomen sklenitve dogovora o evropskem paktu o migracijah in azilu. Sklenitev dogovora je po navedbah Vargasa Llose ključnega pomena za to, da bi končali leta zastoja na področju azilne politike EU-ja in končno vzpostavili skupen in vzdržen sistem. Poleg tega bo sistem po njegovih besedah tudi človeški in pravičen, da bo enak za vse članice EU-ja.

UNHCR podpira usmeritev predlaganega migracijskega pakta, vključno z zelo potrebno zavezo k okrepitvi in reševanju prebežnikov na morju ter zagotovitvijo predvidljivega izkrcanja rešenih ljudi. "Jasno je, da je treba ohraniti pravico do azila v EU-ju, pri zagotavljanju te temeljne pravice ne more biti kompromisov," je povedal Vargas Llosa.

Prisilno razseljevanje zahteva celovit pristop v Evropi in drugje po svetu, je še poudaril. Izrazil je tudi upanje, da bo EU še naprej podpiral svetovni dogovor o beguncih.

Slovenija bo polletno predsedovanje od Portugalske prevzela v četrtek. V programu predsedovanja je vlada napovedala, da si bo z namenom zagotavljanja učinkovitejšega obvladovanja migracijskih pritiskov prizadevala za doseganje napredka v pogajanjih o novem paktu o migracijah in azilu ter za okrepitev vloge EU-ja na področju zunanje razsežnosti migracij.