Kosovski poslanci so v resoluciji ostro obsodili genocid sil bosanskih Srbov nad Bošnjaki v Srebrenici, v katerem je bilo ubitih 8000 ljudi. Obsodili pa so tudi "kakršno koli težnjo po namernem in javnem zanikanju genocida v Srebrenici", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resolucijo, ki so jo predlagali bošnjaški poslanci, je podprlo 89 poslank in poslancev 120-članskega parlamenta. V znak nasprotovanja je deset srbskih poslancev ob začetku razprave zapustilo dvorano.

Vlado so ob tem poslanci pozvali, naj 11. julij, ko so bosanski Srbi vstopili v Srebrenico, razglasi za dan spomina na genocid.

Kosovski premier Albin Kurti je ob potrditvi resolucije dejal, da je treba na politični vrh Srbije vršiti "pritisk, da prizna zločine v Bosni, na Kosovu in Hrvaškem, da prosi za odpuščanje in začne proces kaznovanja zločincev", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ob tem je dejal, da je njegova vlada začela priprave na vložitev tožbe proti Srbiji zaradi zločinov, ki so jih srbske sile zagrešile med vojno na Kosovu v letih 1998 in 1999. Kje jo bodo vložili, ni pojasnil.