Po besedah vodje humanitarnega oddelka MSF na krovu ladje Geo Barents Sebastiena Ponsforda so bili prebežniki na morju šest dni, pri čemer niso imeli dovolj hrane in vode za preživetje. Prihajajo iz Gvineje, Senegala in Gambije.

Med 49 prebežniki je 32 mladoletnikov. Ti so bili po navedbah MSF-ja žrtve zlorab in nasilja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je dejal, so od otrok na krovu izvedeli, da so bili žrtve različnih oblik nasilja, vključno s spolnim. Kazali so tudi znake dehidracije, hude utrujenosti in podhranjenosti. "Ti otroci nujno potrebujejo psihološko pomoč," je poudaril Ponsford in dodal, da je eden izmed njihovih prijateljev, prav tako mladoletnik, umrl na morju.

Italija je že dalj časa izpostavljena močnemu migracijskemu pritisku. Število prebežnikov, ki so letos prispeli v Italijo, se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je po morju italijansko obalo letos doseglo že več kot 90.000 prebežnikov.

Številni prebežniki med nevarno potjo čez Sredozemlje v majhnih in prenatrpanih čolnih umrejo. Nazadnje je v sredo pri italijanskem otoku Lampedusa v brodolomu ladje s prebežniki umrlo najmanj 41 ljudi, ki so iz tunizijskega Sfaxa poskušali priti v Italijo. Štiri preživele je rešila malteška tovorna ladja. Obalna straža sicer do zdaj na morju še ni našla nobenega trupla.