"Ni scenarija, po katerem bi vstopili v novo vlado," je Lapid zatrdil danes v Jeruzalemu na spominski slovesnosti za izraelskega voditelja Jicaka Rabina, ki je bil umorjen novembra 1995. "Borili se bomo, dokler ne bomo spet v vladi," je dodal.

Netanjahujeva stranka Likud si je na torkovih volitvah v parlamentu zagotovila 32 sedežev, skupno pa je njegov desni blok osvojil 64 poslanskih mandatov. Opozicijski blok odhajajočega premierja Jairja Lapida si je medtem zagotovil 51 sedežev v parlamentu.

Netanjahu je danes že vodil neuradne pogovore s potencialnimi koalicijskimi partnerji, med drugim s skrajno desnim zavezništvom, ki se je prvič v zgodovini Izraela uvrstilo na tretje mesto s 14 poslanskimi sedeži.

Verska sionistična stranka Bezalela Smotricha in ultranacionalistična Stranka judovske moči Itamarja Ben-Gvira želita uveljaviti korenite spremembe, med drugim oslabiti izraelski pravosodni sistem.

Uradni končni rezultati volitev bodo objavljeni v sredo. Predsednik Isaac Herzog mora nato do 16. novembra imenovati kandidata za sestavo vlade.