"Želijo ohraniti svojo prevlado, svojo hegemonijo in svoj diktat, zato uporabljajo sredstva, ki ne vključujejo diplomacije, ampak izsiljevanje, ultimate, grožnje, uporabo vojaške sile in sankcije," je izjavil vodja ruske diplomacije na srečanju z Rodriguezom.

Kot navaja portal ruske tiskovne agencije Tass, je bil Lavrov kritičen tudi do EU-ja, ki ga je obtožil rusofobije.

Kuba in Rusija sta obe deležni ameriških sankcij. Kuba je pod ameriškim embargom vse od komunistične revolucije na tem otoku pred več kot 60 leti, Rusija pa je podvržena sankcijam zaradi aktualne vojne v Ukrajini.

Lavrov se je sešel tudi s kubanskim predsednikom Miguelom Diazom Canelom, s katerim sta se pogovarjala o krepitvi dvostranskih odnosov, še navaja AFP.

To je drugi obisk Lavrova na tem karibskem otoku v manj kot letu dni. Državi sta se še zbližali po koncu leta 2022, ko je Diaz-Canel obiskal Moskvo in predsednika Vladimirja Putina.

Državi sta podpisali več sporazumov o gospodarskem sodelovanju. "V letu 2023 se je naša dvostranska trgovina v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za devetkrat," je decembra na državni televiziji povedal ruski veleposlanik v Havani Viktor Koroneli.

Po uradnih ruskih podatkih je trgovinska menjava med državama leta 2022 znašala 450 milijonov ameriških dolarjev.

Med aprilskim obiskom se je Lavrov Kubi zahvalil za razumevanje glede vojne v Ukrajini. Havana, ki je pozivala k rešitvi spora s pogajanji, ni nikoli obsodila ruske ofenzive.

V svojih izjavah ob tokratnem obisku je Lavrov posredno omenjal vojno v Ukrajini, ko je poudaril, da je bilo tam vse od izbruha konflikta leta 2014 ubitih manj civilistov kot v aktualni izraelski ofenzivi v Gazi. Ponovil je poziv k premirju in oblikovanju palestinske države, piše Tass.

Lavrov je Kubo medtem že zapustil in prispel v Caracas. V programu turneje ima še obisk Brazilije, kjer se bo udeležil srečanja zunanjih ministrov skupine G20.