Republikanski voditelji okrožja Nassau na Long Islandu, ki ga Santos predstavlja v zveznem kongresu, so poslanca danes skupaj pozvali, naj nemudoma odstopi.

Santos je med volilno kampanjo pred vmesnimi volitvami novembra lani med drugim lagal o svoji izobrazbi, poklicnih izkušnjah, družinski dediščini, spolni usmeritvi in veri.

Proti njemu poteka tudi preiskava zvezne volilne komisije o izvoru in porabi denarja za kampanjo, preiskuje ga newyorško tožilstvo, Brazilija pa je obudila kazenski primer izpred nekaj let, ko so Santosa ujeli pri nakupu v trgovini z ukradenimi čeki.

Santos se je zadnje tedne potuhnil in v predstavniškem domu kongresa mu dajo republikanci, ki zaradi tesne večine potrebujejo vsak glas, mir. Predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy, ki je bil po uporu skrajnih desničarjev med republikanci na položaj izvoljen šele po 15. krogu volitev, ga ne namerava pozvati k odstopu.

Santos je volil zanj, republikanci pa imajo z njim trenutno v 435-članskem predstavniškem domu 222 sedežev, demokrati pa 212, ker je eden od njihovih kongresnikov kmalu po izvolitvi novembra lani umrl. Če bi Santos odstopil, bi se večina skrčila, česar si McCarthy trenutno ne more privoščiti.

Vodilni republikanci okrožja Nassau se zaradi pritiska javnosti zavedajo, da se morajo Santosa znebiti, sicer je njihov sedež v zveznem kongresu zanje v prihodnje izgubljen. Zaradi "Ostržka" v njihovih vrstah pa so izpostavljeni kritikam, posmehu in izgubi javnega zaupanja.

Okrožje Nassau, ki je 3. zvezno kongresno okrožje države New York, ni zagotovljeno za republikance, saj ga je pred Santosom v zveznem kongresu zastopal demokrat Tom Suozzi.

Prepričljivi Santos je sedež osvojil z bahanjem o svoji izobrazbi, ki je nima, o delu za banke na Wall Streetu, ki ga ni opravljal, o judovski dediščini, ki je nima, in med drugim o svoji spolni usmeritvi, ki je enkrat homoseksualna, drugič ne.

"Santosa pozivam, naj nemudoma odstopi. Njegovih laži je preprosto preveč, da bi jih lahko prešteli. Lagal je tudi meni osebno, ko me je prosil za podporo. Medtem ko sem užaljena in ogorčena zaradi prevare, pa me najbolj skrbi za prebivalce 3. okrožja," je izjavila nadzornica mesta North Hempstead Jennifer DeSena.

"Ne bom," je na novinarsko vprašanje v Washingtonu, ali bo odstopil, odgovoril Santos in pobegnil v dvigalo.

Santos je nekaj laži priznal, nekatere obtožbe zavrača, predvsem pa beži pred novinarji v upanju, da se bo vihar polegel ob odmevnejših vprašanjih, s katerimi se sooča kongres.

Američani se zavedajo, da jim politiki občasno lažejo, vendar to tistim iz svoje politične opcije v zadnjih letih vse bolj spregledajo. Težava pri Santosu je ta, da je laži toliko, da je izgubil podporo med svojimi.