Ob obletnici bo v državi dan spomina na žrtve, Francija pa bo pripravila donatorsko konferenco za Libanon.

4. avgusta 2020 je v bejrutskem pristanišču izbruhnil požar, ki je nato zajel tam shranjeni amonijev nitrat. To je povzročilo ogromno eksplozijo, ki je uničila pristanišče in večji del mesta. Eksplodiralo naj bi 2750 ton amonijevega nitrata. Umrlo je več kot 200 ljudi, okoli 6000 pa je bilo ranjenih.

Po eksploziji so v Libanonu izbruhnili protesti, vlada tedanjega premierja Hassana Diaba pa je en teden po katastrofi odstopila. Kot prvemu je predsednik države Michel Aoun mandat za sestavo vlade podelil diplomatu Mustaphi Adibu, ki pa mu to ni uspelo. Naslednji je priložnost dobil nekdanji premier Saad Hariri, ki je sredi julija letos sporočil, da tudi on ne bo mogel sestaviti vlade.

Na začetku preteklega tedna so v Libanonu tako dobili že tretjega mandatarja za sestavo vlade od eksplozije. To je postal milijarder in poslovnež Najib Mikati, ki je bil v preteklosti že dvakrat premier. V ponedeljek je sporočil, da mu vlade ne bo uspelo sestaviti do obletnice. S predsednikom Aounom se bo naslednjič sestal v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po letu dni še vedno ni znano, kaj je sprožilo eksplozijo in zakaj so bile kemikalije nenadzorovano shranjene šest let.

Sodnik Tarek Bitar je po navedbah pravosodnih virov končal več kot 75 odstotkov preiskave. Bitar upa, da bo ugotovitve preiskave predstavil do konca leta.

Po navedbah odvetnika Youssefa Lahouda, ki zastopa več sto žrtev eksplozije, je vodja preiskave doslej ugotovil, kdo je odgovoren za prevoz amonijevega nitrata v Bejrut ter kdo je odločil, da se raztovori in shrani v pristanišču.

"Vendar pa ostajajo ključna vprašanja, na katera še nimamo odgovorov, predvsem, kaj je sprožilo eksplozijo in ali obstajajo kakšne skrite povezave pri tem, kdo je tovor pripeljal v Libanon," je povedal.

Amonijev nitrat naj bi po vsej verjetnosti v Bejrut prišel leta 2013 na ladji Rhosus, ki je plula pod moldavsko zastavo in je bila na poti iz Gruzije v Mozambik. Ladjo so zasegli zaradi sodnega postopka proti njenemu lastniku. Leta 2014 so pristaniške oblasti raztovorile tovor in ga shranile v opuščeno skladišče, ki je bilo v slabem stanju.

Mozambiški proizvajalec eksploziva je potrdil, da je naročil amonijev nitrat, a ga ni nikoli prejel.

Bitar je po navedbah odvetnika odkril ključne akterje, kot sta lastnik podjetja, ki je tovorilo kemikalije, in banka v Mozambiku, ki je prevoz financirala. Niso pa še ugotovili, ali za prevozom stoji še kdo, je povedal Lahoud.

Šibka točka preiskave je po njegovih besedah v tem, da še vedno niso ugotovili, kaj je sprožilo eksplozijo. Potrdili so, da je bil amonijev nitrat shranjen v bližini eksplozivnega materiala.

Agencija za državno varnost je oblasti posvarila, da bi lahko amonijev nitrat povzročil hudo eksplozijo, ki bi uničila pristanišče. Za to, da so bile kemikalije v pristanišču, so vedele pristaniške oblasti, varnostne oblasti in politični voditelji, vključno s tedanjim premierjem Diabom in predsednikom Aounom.

Prvi vodja preiskave, sodnik Fadi Sawan, je decembra lani zaradi malomarnosti obtožil Diaba in tri nekdanje ministre, vendar pa so teden dni pozneje preiskavo prekinili. Sawan se je moral februarja posloviti s položaja.

Bitar je nadaljeval tam, kjer je njegov predhodnik končal delo. Julija letos je napovedal zaslišanje tedanjega premierja in od parlamenta zahteval, da trem nekdanjim ministrom, ki so zdaj poslanci, odvzame imuniteto. Parlament je zahteval dodatne dokaze, kar pa je sodnik zavrnil. Odgovorni tako preiskavo onemogočajo tudi s sklicevanjem na imuniteto.

Družine žrtev so v ponedeljek vladi dale 30 ur časa, da odgovornim odvzame imuniteto. Zatrdili so, da bodo zahtevali pravico za vsako ceno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ob obletnici bo v državi dan spomina na žrtve. Vse javne ustanove bodo zaprte, zastave pa bodo spustili na pol droga, je napovedal mandatar za sestavo vlade Mikati.

Francija bo medtem na dan obletnice pripravila novo mednarodno donatorsko konferenco za Libanon in žrtve eksplozije.