"Začrtali smo pravo pot," je dejala v enem od intervjujev, ki jih je danes dala za lokalne radijske postaje britanskega BBC.

"Morali smo začrtati nujne ukrepe za spodbuditev rasti gospodarstva, da se Velika Britanija premakne, in tudi reševati inflacijo," je Truss poudarila za lokalno radijsko postajo BBC Radio Leeds. "To seveda pomeni sprejemanje spornih in težkih odločitev, a na to sem kot premierka pripravljena," njene besede za radio navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Po njenih navedbah za lokalno radijsko postajo BBC Radio Lancashire je pomembno, da potegnejo "vse mogoče vzvode za spodbujanje gospodarske rasti". "To je tisto, s čimer rinemo dalje," je povedala.

V nizu intervjujev za radijske postaje je Truss odgovarjala tudi na vprašanje, ali bodo glede na poziv Mednarodnega denarnega sklada (IMF) vendarle spremenili proračunske načrte, pa je odvrnila: "Ne sprejemam predpostavke tega vprašanja."

"Spoprijemamo se s težkimi gospodarskimi časi. Tega ne zanikam. Gre za svetovni problem. Toda britanska vlada je vskočila in v teh težkih časih ravnala popolnoma pravilno," premierko citira tiskovna agencija Reuters.

Liz Truss je sicer na položaju manj kot mesec dni, pa se je že znašla pod hudim pritiskom. Do vrenja je prišlo, potem ko je finančni minister Kwasi Kwarteng v petek predstavil sveženj proračunskih ukrepov, najobsežnejših v 50 letih. Med drugim predvideva številna znižanja davkov in veliko povečanje zadolževanja. Državo naj bi do leta 2026 stal skoraj 45 milijard funtov (okoli 50 milijard evrov).

Funt se je v ponedeljek glede na dolar znižal na rekordno nizko raven, obresti na britanske državne obveznice pa so na sekundarnem trgu poskočile. Britanska centralna banka se je, da bi pomirila trge, odločila za začasen program odkupa obveznic.