Gre za prvi tovrstni spor po brexitu, ki ga je sprožil London proti Bruslju.

Kot je v torek zvečer povedala britanska zunanja ministrica Liz Truss, je Združeno kraljestvo začelo formalna posvetovanja, kot je predvideno v primerih konfliktov. Poudarila je, da bodo storili vse za zaščito znanstvene skupnosti.

London Uniji očita, da krši sporazum o trgovini in sodelovanju. Po trditvah Združenega kraljestva se EU izogiba sodelovanju na področju znanosti. Poleg tega britanskim znanstvenikom ne omogoča dostopa do programa Obzorje Evropa, čeprav sta se strani dogovorili drugače.

Združeno kraljestvo trdi, da so dostop do raziskovalnih programov Unije izpogajali leta 2020, a Unija tega dogovora še ni vključila v akademske programe.

Britanska vlada od Evropske komisije pričakuje konstruktivno sodelovanje v tem primeru. Če EU ne bo hotel sodelovati, pa je London po lastnih navedbah že pripravil vrsto svojih programov v podporo britanskim znanstvenikom in raziskovalcem.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Daniel Ferrie je v torek dejal novinarjem, da Unija še ni prejela formalnega obvestila o začetku postopka. Dodal je, da bo sodelovala, da pa bodo "resne težave", saj trgovinski sporazum ne zavezuje Unije, da k programom, kot je Obzorje Evropa, pripusti tudi Združeno kraljestvo, oziroma ne predvideva časovnega okvira za to.

Program Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje Evropa je aktiven od leta 2021 do konca leta 2027. Ima proračun več kot 95 milijard evrov in je s tem največji program za spodbujanje raziskav in inovacij na svetu.