V argentinski prestolnici Buenos Aires ga je sprejel predsednik Argentine Alberto Fernandez, s katerim se je pogovarjal o dvostranskem "plinskem povezovanju" in "skupni južnoameriški valuti" za finančne in trgovinske tokove.

"Danes se znova vzpostavljajo odnosi, ki se ne bi smeli nikoli prekiniti," je po srečanju z argentinskim kolegom dejal brazilski predsednik.

Poleg oživitve odnosov in poglobitve trgovine med državama sta se Lula in Fernandez pogovarjala o možnosti uvedbe skupne valute, imenovane sur oziroma jug, pa tudi o krepitvi južnoameriške konfederacije Mercosur, ki jo tvorijo Brazilija, Argentina, Paragvaj in Urugvaj.

"Argentina je najpomembnejša država v naših diplomatskih odnosih," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal direktor brazilskega centra za diplomatske odnose Feliciano de Sa Guimaraes. Argentina je prav tako "zelo odvisna od Brazilije" v pogajanjih z Mednarodnim denarnim skladom (IMF), pri katerem ima 44 milijard dolarjev dolga.

Lula se bo v torek udeležil vrha Skupnosti latinskoameriških in karibskih držav (CELAC), s katero je njegov predhodnik Jair Bolsonaro začasno prekinil sodelovanje, saj je trdil, da ta "daje pomen nedemokratičnim režimom, kot so venezuelski, kubanski in nikaragovski".

Po srečanju s Fernandezom naj bi se Lula popoldne pogovarjal še z venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom, vendar je ta odpovedal svoje potovanje v Argentino. Brazilski predsednik se bo v Buenos Airesu predvidoma srečal tudi s kubanskim predsednikom Miguelom Diaz-Canelom, nato pa se bo v sredo odpravil v Montevideo na pogovore z urugvajskim predsednikom Luisom Lacallejem Pouom.