45-letni župan prestolnice Male je na sobotnih volitvah po navedbah državne volilne komisije zbral 54 odstotkov glasov in tako premagal dosedanjega predsednika Ibrahima Soliha, ki je bil bolj naklonjen Indiji.

Obe azijski tekmici, Kitajska in Indija, želita vpliv na tem strateško pomembnem območju na eni od najpomembnejših pomorskih poti na svetu. Tradicionalno so bili Maldivi pod vplivom Indije, Muizu pa velja za zaveznika nekdanjega predsednika Abdule Jamina, ki je bil obsojen zaradi korupcije in se je med predsedovanjem zavzemal za kitajska posojila za razvoj turizma in druge projekte na otočju, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Muizu je po izvolitvi napovedal poenotenje države. "V mojih očeh so vsi državljani Maldivov ne glede na njihovo politično pripadnost. Pravico imajo do enakih pravic. Pravico imajo do enakosti v vsem," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kitajska se na njegovo zmago še ni odzvala, indijski premier Narendra Modi pa mu je danes čestital.

61-letni Ibrahim Solih, ki je upal na nov predsedniški mandat, je malo pred polnočjo priznal zmago tekmeca. Položaj mu bo uradno predal 17. novembra.