Prekinitev bo trajala do sestanka, na katerem naj bi "olajšali koordinacijo in regulacijo" rotacij mirovnih enot, so zapisali v izjavi.

Poteza je sledila štiri dni po tem, ko so malijske oblasti aretirale 49 vojakov, ki so v državo prišli iz sosednje Slonokoščene obale. Malijska vojaška hunta je prišleke označila za plačance, ki naj bi nameravali strmoglaviti vlado.

Slonokoščena obala trdi, da so ti vojaki tako imenovani nacionalni podporni elementi (NSE) v okviru misije ZN-a. Kontingentom mirovnih misij je namreč dovoljeno, da za logistične naloge k sodelovanju povabijo zunanje izvajalce. Vojaki, ki so v torek prileteli v malijsko prestolnico Bamako, so po navedbah oblasti Slonokoščene obale peta rotacija v okviru sheme.

Današnja izjava malijskega zunanjega ministrstva sicer ni omenjala aretacije omenjenih vojakov, v njej pa prav tako ni bilo navedeno, kdaj naj bi se sestanek glede misije MINUSMA zgodil.

Kljub temu so misiji ZN-a zagotovili, da si bo Mali "prizadeval ustvariti pogoje za odpravo te prekinitve rotacij, kar je bistven korak k temu, da bodo kontingenti lahko zagotovili pravilno izvajanje mandata misije MINUSMA", še navaja AFP.