Meloni, za katero je bil to četrti obisk v tej afriški državi v manj kot letu dni, se je v videoizjavi, ki jo je objavil njen urad, po pogovorih zahvalila tunizijskemu predsedniku Kaisu Sajedu za "skupno delo v boju proti trgovcem z ljudmi".

Dejala je, da se z njim strinja, da Tunizija "ne more biti država prihoda" za prebežnike iz drugih afriških držav, in se zavezala, da bo vključila mednarodne organizacije v njihovo repatriacijo v države izvora.

Poudarila je, da si Italija na ravni Evropske unije prizadeva za uveljavitev novega pristopa, po katerem bi v okviru boja proti nezakonitemu priseljevanju spodbujali razvoj in naložbe v afriške države.

V skladu s tem sta državi danes sklenili tri dogovore, v okviru katerih bo Italija pomagala Tuniziji s 50 milijoni evrov za projekte na področju energetike in 55 milijoni evrov posojila. V prihodnjih tednih pa je Meloni napovedala nove sporazume, zlasti na vojaškem področju.
Premierka je še poudarila, da si Italija prizadeva tudi za spodbujanje zakonitega priseljevanja, saj namerava v skladu z lanskim sporazumom s Tunisom v treh letih dovoliti prihod 12.000 kvalificiranim delavcem iz Tunizije.

Sajed pa je znova ponovil, da zavrača, da bi Tunizija postala tranzitna država za prebežnike iz drugih afriških držav ali da bi se tu naselili, saj bi s tem privolila v nezakonito stanje na svojem ozemlju, so sporočili iz njegovega urada.

Na pobudo Meloni je Evropska unija junija s Tunizijo sklenila dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov prebežnikov, ki vključuje tudi tesnejše gospodarske in trgovinske vezi ter sodelovanje na področju zelene energije. Do dogovora je bilo kritičnih več nevladnih organizacij, predvsem zaradi načina, kako tunizijske oblasti obravnavajo prebežnike iz podsaharske Afrike, pa tudi zaradi vse večjega nazadovanja pravic od Sajedovega državnega udara poleti 2021.