Laschet se sicer spopada s slabimi rezultati javnomnenjskih anket in kritiko v konservativni uniji CDU/CSU, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Merklova je danes v Berlinu poudarila, da unijo sestavljata tako Krščanskodemokratska unija (CDU) kot Krščanskosocialna unija (CSU), ki bi po njenem morali tudi po volitvah prevzeti vodenje vlade "z Arminom Laschetom kot prihodnjim kanclerjem Nemčije".

Dolgoletna kanclerka, ki se po volitvah umika iz politike, je poudarila, da je Laschet v krščanstvu vedno videl kompas. Pomembno mu je tudi, da se v središče postavljata človek in njegovo dostojanstvo, je dodala.

Merklova je tudi opozorila, da se bodo na volitvah na novo premešale karte. V 72 letih je unija imela kanclerja 50 let, to pa ni razlog za ponos, ampak za ponižnost in hvaležnost volivcem, je poudarila.

Unija se pet tednov pred volitvami spopada s slabimi rezultati javnomnenjskih anket. Laschet pa je postal tarča kritik predvsem po incidentu po poplavah v Severnem Porenju – Vestfaliji, ko so ga kamere ujele, kako se je med uradnim ogledom posledic smejal, kar v javnosti ni bilo dobro sprejeto. V stranki so se tako že pojavili nekateri pozivi, da bi namesto Lascheta za kanclerskega kandidata kandidiral vodja sestrskega CSU-ja Markus Söder, piše DPA. Bavarec se je sicer za skupnega kanclerskega kandidata unije že potegoval spomladi, a je izgubil proti Laschetu.

Söder je nastopil tudi danes, člane stranke pa je pozval k enotnosti in razumnemu volilnemu boju. "Nisem pri volji za opozicijo," je dejal.

Glede na zadnje ankete je unija le še za las v prednosti pred socialnimi demokrati (SPD), ki so v zadnjih tednih okrepili priljubljenost. Prehiteli so tudi Zelene, ki jim je nekaj časa celo kazalo, da bi lahko zmagali na volitvah.