Zamenjal je ministre za notranje zadeve, migracije, delo ter za kmetijstvo in razvoj podeželja.

Na čelu notranjega ministrstva je dosedanjo ministrico Niki Kerameus nasledil Teodoros Livanios, ki je doslej opravljal funkcijo državnega sekretarja na omenjenem ministrstvu. Kerameus je medtem namesto Domne Mikailidu postala ministrica za delo socialno varnost, poroča grški portal eKathimerini.

Novi minister za migracije in azil je postal nekdanji obrambni minister Nikos Panagiotopulos, ki je na položaju zamenjal Dimitrisa Keridisa, Kostas Ciaras pa je od Elefteriosa Avgenakisa prevzel ministrstvo za kmetijstvo in razvoj podeželja.

ND je na evropskih volitvah v Grčiji zmagal z okoli 28 odstotki glasov in doživel petodstotni upad podpore v primerjavi z volitvami leta 2019. Precej večji upad v podpori je doživel glede na parlamentarne volitve junija lani, ko mu je glas namenilo dobrih 40 odstotkov volivcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Micotakisa za preoblikovanje vlade sicer ni bil vzrok le izid na evropskih volitvah, ki je bil slabši od pričakovanj, temveč predvsem nizka volilna udeležba. Glasovanja se je namreč udeležilo le nekaj več kot 41 odstotkov upravičencev.