"Preprosto moramo narediti vse za izvedbo množičnega cepljenja v najkrajšem mogočem času in ustaviti to grozno bolezen, ustaviti smrt tisočev ljudi," je sporočil.

Zdravstvene oblasti v Moskvi so v preteklih tednih poročale o postopnem naraščanju novih okužb, kar se sicer dogaja na ravni celotne države.

Rusija je na šestem mestu na svetu po številu okužb z novim koronavirusom, čeprav je predsednik Vladimir Putin večkrat zatrdil, da so se s pandemijo spopadli bolje kot večina drugih držav.

Število okužb se povečuje, medtem ko si oblasti prizadevajo, da bi državljane spodbudile k cepljenju. Sobjanin je dejal, da se je v 12-milijonski Moskvi proti covidu-19 cepilo le 1,8 milijona prebivalcev.

"Razmere s koronavirusom se še naprej dramatično razvijajo," je dejal Sobjanin. Moskovske oblasti so poročale o 5782 novih primerih okužbe in 75 smrtih v preteklem dnevu.

"V povezavi z izjemno slabimi epidemičnimi razmerami je vodja zdravstvene službe odredil obvezno cepljenje za delavce v storitvenem sektorju," je sporočil župan.

Sobjanin je prejšnji teden sporočil, da bodo vsi Moskovčani, ki bodo prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, sodelovali v žrebanju za avtomobil.

V Rusiji se je kampanja množičnega cepljenja začela decembra lani z domačim cepivom Sputnik V. Od takrat so odobrili še tri cepiva, in sicer EpiVacCorona, CoviVac in Sputnik Lajt.