Položaj predsednika vlade bo začasno zasedel minister za gospodarstvo Michel Patrick Boisvert, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Henry, ki so ga oborožene tolpe že več mesecev skušale odstraniti s položaja premierja in se februarja zaradi razmer v državi ni vrnil s poti v tujino, je prejšnji mesec napovedal, da bo odstopil, ko bo vzpostavljen prehodni vladni svet, kar je tudi storil.

Svet, katerega vzpostavitev je bila večkrat odložena zaradi prepirov, bo zdaj moral državo pripraviti na izvedbo volitev do leta 2026.

Prisego prehodnega sveta so pozdravili v Washingtonu. "Današnji dan pomeni odločilen korak k svobodnim in poštenim volitvam," je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby in dodal, da se je slovesnosti ob prisegi udeležil ameriški veleposlanik, ZDA pa so haitijski policiji dostavile prvo pošiljko pomoči.

Haiti že desetletja pestijo revščina, politična nestabilnost in naravne nesreče, med drugim potres leta 2010, v katerem je po podatkih ZN-a umrlo približno 220.000 ljudi. Obubožana otoška država se spopada s porastom nasilja vse od umora predsednika Jovenela Moiseja julija 2021.

Nasilje se je še okrepilo konec februarja, ko so tolpe, ki po podatkih Združenih narodov nadzorujejo okoli 80 odstotkov haitijske prestolnice, skušale odstaviti Henryja. Država medtem še vedno čaka na prihod mednarodnih sil, ki bodo policiji pomagale obvladovati tolpe.