Upad števila ilegalnih prehodov kaže, da se je okrepila učinkovitosti hrvaške policije v boju proti ilegalnim migracijam, je v pogovoru za hrvaško televizijo HTV v torek zvečer ob proslavi 31. obletnice protiteroristične enote hrvaške policije v Luškem pri Zagrebu dejal Milina.

Dodal je, da tudi posebne enote hrvaške policije pomagajo obmejnim policistom pri nadzoru meje, Hrvaška pa nenehno izboljšuje tehnične zmogljivosti svoje obmejne policije, posebej ob meji z Bosno in Hercegovino, ki je tudi zunanja meja Evropske unije. Pojasnil je, da ob meji z BiH-om postavljajo dodatne stacionarne termovizijske sisteme.

Na novinarsko vprašanje o možnosti novega vala beguncev in migrantov zaradi krize v Afganistanu, je Milina dejal, da zaenkrat zaradi tega še ni zaznati povečanega pritiska nezakonitih migracij na t. i. balkanski smeri.

Milina je še izpostavil, da hrvaška policija krepi tudi boj proti tihotapcem ljudi. Na Hrvaškem so od začetka leta do 7. septembra prijeli 571 tihotapcev ljudi, kar je za 31 odstotkov več v primerjavi z enakim obdobjem lani.