Prvi primer so potrdili le nekaj ur zatem, ko je japonska vlada sklicala sestanek delovne skupine za zbiranje informacij, pripravo na testiranje in sprejem bolnikov v bolnišnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Gre za moškega v tridesetih letih, ki je v preteklosti potoval v tujino in se je vrnil iz Evrope. To je prvi primer opičjih koz na Japonskem," je povedala Koike in dodala, da je bil moški hospitaliziran v Tokiu. Več podrobnosti ni navedla.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto opičje koze razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, kar je najvišja stopnja opozorila za pripravljenosti na zdravstveno krizo, ki ga lahko izda WHO. Po zadnjih podatkih WHO-ja so v 75 državah potrdili okoli 16.000 primerov okužb in pet smrti.

Po razglasitvi je WHO vladam držav po svetu izdal priporočila za omejevanje izbruha okužb. Ob tem je generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus poudaril, da se je treba izogniti stigmi v zvezi s to boleznijo, saj sta prav stigma in diskriminacija po njegovih besedah lahko enako nevarni kot virus. Doslej so namreč največ okužb z opičjimi kozami zaznali med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zaznali v zahodni Evropi.

Evropska agencija za zdravila (EMA) je v petek predlagala odobritev uporabe cepiva proti črnim kozam tudi za omejevanje okužb z opičjimi kozami.