Najvišje vodostaje pričakuje v prihodnjih dneh.

V Orenburgu, ki šteje pol milijona prebivalcev, so že v petek izmerili rekorden vodostaj Urala, davi je bil ta po navedbah lokalnih oblasti v višini 11,7 metra.

Narasle vode so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zalile nekatere ceste in stanovanjske soseske. Poplavljenih je več tisoč hiš, več kot 14.000 ljudi se je umaknilo na varno. Pripadniki civilne zaščite tudi danes pomagajo prebivalcem pri evakuaciji.

Poplave so tudi v drugih ruskih regijah na meji s Kazahstanom, kakor tudi v Kazahstanu. Povzročilo naj bi jih taljenje velikih količin snega v kombinaciji z močnimi padavinami. Ledene plošče se pogosto zagozdijo na rekah in ustvarjajo ovire za tekočo vodo. Poleg tega so poškodovani jezovi na reki Ural blizu mesta Orsk.

Razmere v Orsku naj bi se že umirjale, poplave pa zdaj grozijo regiji Kurgan. Tamkajšnji guverner Vadim Čumkov je pozval prebivalce na ogroženih območjih, da iz previdnosti začasno zapustijo domove, preden jih doseže voda. "Voda je zahrbtna in v taki količini je zelo nepredvidljiva," je dejal.