Po besedah tamkajšnjih epidemiologov se država kljub temu zdaj spopada s prvim od treh pričakovanih valov okužb to zimo.

Epidemiolog Vu Zunju je ocenil, da bo zdajšnji porast okužb v državi trajal do sredine januarja, drugi val bodo sprožila množična potovanja ob praznovanju lunarnega novega leta, ki se bo začelo 21. januarja, tretji pa se bo po njegovem mnenju pojavil od konca februarja do sredine marca, ko se bodo ljudje po praznikih vrnili na delo, poroča britanski BBC.

Vu je oceno podal po tem, ko je ugleden ameriški raziskovalni inštitut napovedal, da bi na Kitajskem zaradi pandemije covida-19 leta 2023 lahko umrlo več kot milijon ljudi.

Po skoraj treh letih ničelne tolerance do virusa je nenadna ukinitev obveznega množičnega testiranja in karanten v državi povzročila upad uradno prijavljenih okužb. Kitajska nacionalna komisija za zdravje (NHC) je pretekli teden priznala, da njene številke ne odražajo več dejanskega števila okužb, ki naj bi sicer hitro naraščale.

Medtem so oblasti v velemestu Čongčing danes sporočile, da lahko na delo normalno hodijo tudi ljudje z "blagimi simptomi" okužbe z novim koronavirusom, je poročal kitajski časnik Chongqing Daily. Pri tem se morajo le "zaščititi v skladu s svojim telesnim stanjem in potrebami svojega dela", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalne oblasti so prebivalce pozvale, naj ne opravljajo testov na virus "po nepotrebnem" ali od drugih zahtevajo, da pokažejo "negativen rezultat". To naj bi počeli le še v nekaterih ustanovah, kot so domovi za starejše, šole in zapori. Podobno odredbo so v nedeljo izdali tudi v provinci Džedžjang.

Na drugi strani pa so v Šanghaju zaradi izbruha okužb od danes ponovno zaprte osnovne in srednje šole, kot tudi jasli in vrtci. Pouk poteka večinoma prek spleta, srednješolci pa se lahko odločijo, ali se bodo učili v šoli ali od doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kasneje so iz Pekinga sporočili še, da so v prestolnici zabeležili prvi dve smrtni žrtvi, odkar so sprostili stroge ukrepe za omejevanje širjenja okužb. Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da je dejansko število smrtnih žrtev bržkone veliko višje.

"Številke ne povedo celotne zgodbe," je za AFP dejal singapurski strokovnjak Hoe Nam Leong. "Posamezniki lahko umrejo denimo zaradi srčnega infarkta, ki je posledica stresa zaradi okužbe. Glavni vzrok smrti bi bil tako srčni infarkt, vendar je osnovni vzrok covid," je pojasnil.