Kljub zmagi stranki ni uspelo osvojiti županskih mest v večjih mestih, vključno s prestolnico Kišinjov. Volitve so sicer minile v znamenju obtožb o ruskem vmešavanju, kar so v Moskvi zanikali.

PAS je na volitvah prejela več kot 40 odstotkov glasov za župane ter mestne, okrožne in vaške svetnike, vendar pa ji ni uspelo slaviti v večjih mestih, vključno s Kišinjovom. Položaje županov so sicer kandidati PAS-a po poročanju tujih tiskovnih agencij osvojili v 240 od 898 občin.

"Te volitve (...) so preizkus naše evropske poti," je po zaprtju volišč v nedeljo dejal predsednik moldavskega parlamenta iz vrst PAS-a Ion Grosu.

Na županskem stolčku v moldavski prestolnici bo tako ostal Ion Ceban, ki je v prvem krogu osvojil nekaj več kot 50 odstotkov glasov in se izognil drugemu krogu. Gre sicer za člana deklarativno proevropskega Nacionalnega alternativnega gibanja (NAM), ki pa je predtem deloval v proruski socialistični stranki.

Skupno so Moldavci v prvem krogu volitev izbrali 12.000 novih predstavnikov lokalnih oblasti. Drugi krog bo tam, kjer je to potrebno, na sporedu 19. novembra, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve so minile v znamenju obtožb o ruskem vmešavanju. Po navedbah Sandu je Rusija kupovala glasove z večmilijonsko investicijo v "kriminalne skupine", povezane z oligarhom Ilanom Šorom, ki zaradi obtožb o bančni goljufiji trenutno živi v Izraelu.

Proruska stranka, povezana s Šorom, na volitvah ni smela sodelovati. Junija ji je namreč moldavsko ustavno sodišče to prepovedalo, saj naj bi delovala proti interesom Moldavije.