Po ocenah oblasti v BiH-u in lokalne policije izbirajo druge načine za vstop v Evropsko unijo, prvič pa se dogaja, da jih več odhaja, kot prihaja.

Po podatkih policije je v unsko-sanskem kantonu, v katerem nezakoniti prebežniki prehajajo mejo med Hrvaško in BiH-om, trenutno nekaj več kot 2800 prebežnikov, večinoma iz afriških in azijskih držav.

Približno 850 jih biva v treh sprejemnih centrih, nekaj več kot 1800 pa jih živi v improviziranih nastanitvah ali zapuščenih objektih v Bihaću, Cazinu, Veliki Kladuši ali divjih kampih neposredno ob meji s Hrvaško.

Lokalna policija še naprej nadzoruje prehod v tem delu BiH-a in poskuša odvrniti ljudi od prihoda, je za Nezavisne novine povedal Adnan Beganović z ministrstva za notranje zadeve unsko-sanskega kantona. Dodal je, da so lani tako preprečili prihod približno 17.000 prebežnikov, zato ti zdaj vse redkeje poskušajo priti na Hrvaško po tej poti.

"V tem trenutku imamo prvič primer, da več prebežnikov z območja unsko-sanskega kantona odhaja, kot prihaja. Tisti, ki jim ne uspe prečkati hrvaške meje, se vračajo v Sarajevo ali Srbijo in poskušajo najti drugo pot v zahodnoevropske države, ker se jim naša preprosto ne izplača več," je pojasnil Beganović.

Po besedah Beganovića je zaradi manjšega priliva prebežnikov manjše tudi število kaznivih dejanj, ki jih zakrivijo tujci. Tako so lani zaznali 45 kaznivih dejanj, ki so jih storili prebežniki, kar je skoraj 50 odstotkov manj kot leta 2020. Med kaznivimi dejanji je bil en poskus uboja, nekaj primerov preprodaje in uživanja drog, največ pa je bilo fizičnih napadov in kraj.