Med določenimi državami v regiji v zadnjem času kaže na otoplitev odnosov.

V Savdski Arabiji so se na poziv kraljevine sestali vodilni diplomati šestih držav Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC) – Bahrajna, Kuvajta, Omana, Katarja, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, pridružili pa so se jim tudi predstavniki Egipta, Iraka in Jordanije.

V izjavi, ki jo je danes objavilo savdsko zunanje ministrstvo, so poudarili "pomen vodilne vloge arabskih držav pri prizadevanjih za izhod iz krize". Razpravljali so tudi o "potrebnih mehanizmih za okrepitev" njihove vloge in se dogovorili, da bodo okrepili "posvetovanja med arabskimi državami, da bi zagotovili uspeh teh prizadevanj".

Predvsem zalivske države so tiste, ki so doslej najglasneje podpirale opozicijo proti sirskemu predsedniku, ki ga podpirata Iran in Rusija.

V sredo je sirski zunanji minister Fajsal Mekdad prispel v obalno mesto Džeda v Savdski Arabiji, kar je prvi obisk predstavnika sirskega režima v tej državi po začetku državljanske vojne leta 2011 in kar kaže na zmanjšanje napetosti med Sirijo in Savdsko Arabijo.

Mekdad in njegov savdski kolega sta se po navedbah savdskega zunanjega ministrstva pogovarjala predvsem o potrebnih ukrepih za odpravo izolacije Damaska. Leta 2011 je bila Sirija izključena iz Arabske lige, razen podpore Irana in Rusije pa je ostala diplomatsko osamljena.

Savdska Arabija je obnovila tudi diplomatske odnose z Iranom, ki namerava v okviru obnavljanja vezi s Savdsko Arabijo do konca junija vnovič odpreti veleposlaništvo v Rijadu in konzulat v Džedi.

Prav tako se v regiji trenutno odvijajo pogovori za končanje spopadov med jemensko vlado, ki jo podpira Savdska Arabija, s hutijskimi uporniki v Jemnu, ki imajo podporo Irana. Diplomatske odnose sta v sredo obnovila tudi Bahrajn in Katar.