Število umrlih se tako približuje podatku iz celotnega preteklega leta, ko je umrlo 6618 migrantov, je v sredo opozorila španska humanitarna organizacija Caminando Fronteras.

Med 5054 na morju umrlimi prebežniki je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta 154 žensk in 50 otrok. To pomeni, da je letos vsak dan v povprečju umrlo 33 migrantov, medtem ko je bilo lani v povprečju število skoraj dvakrat nižje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Teh številk ni mogoče normalizirati," je ob objavi podatkov španskega notranjega ministrstva dejala ustanoviteljica nevladne organizacije Caminando Fronteras Helena Maleno. "Naša naloga je, da preprečimo umiranje ljudi na mejah in da uporabimo vsa razpoložljiva sredstva za reševanje življenj tistih, ki so ogroženi," je poudarila.

Migranti se na pot v Španijo podajajo iz različnih afriških držav, ki segajo vse od Gambije, Senegala, Mavretanije in Zahodne Sahare do Maroka in Alžirije ob Sredozemskem morju. Največ migrantov življenje izgubi na Atlantskem oceanu na poti na Kanarske otoke. Letos je tako umrlo 4800 migrantov.

Atlantska pot velja za posebej nevarno zaradi močnih morskih tokov in dejstva, da ljudje uporabljajo prenatrpane in neprimerne lesene čolne, neopremljene z zadostnimi količinami vode. Toda zaradi poostrenega nadzora v Sredozemlju postaja bolj priljubljena pot iz Afrike v Evropsko unijo preko Atlantskega oceana.

Okoli 1600-kilometrsko potovanje iz Senegala do Kanarskih otokov po navadi traja en teden. Z namenom izogibanja mejnim patruljam se migranti, po navadi v majhnih plovilih, usmerijo proti najbolj oddaljenem izmed sedmih otokov El Hierro.

Število migrantov narašča iz leta v leto. Lani je po morju v Španijo prispelo 56.852 migrantov, kar pomeni 82 odstotkov več kot v letu 2022. Do konca maja je v Španijo po morju prispelo 20.854 ljudi, medtem ko so jih v enakem obdobju lani našteli precej manj – 8812. Španija poleg Italije, Malte, Grčije in Cipra velja za eno od glavnih izhodišč migrantov na poti k boljšemu življenju v Evropi.