Tajske oblasti so kot razlog za pridržanje navedle neustrezno delovno dovoljenje članov skupine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rokovsko skupino so pridržali po nastopu na tajskem otoku Phuket, ki je znan kot letovišče ruskih počitnikarjev. Po navedbah tajskih oblasti so to storili, ker so nastopili brez ustreznih delovnih dovoljenj. Člane so nato začasno namestili v center za priseljence v Bangkoku.

Pridržanje zasedbe je sprožalo skrbi, da jih bodo tajske oblasti izročile ruskim in tem omogočile kazenski pregon v Rusiji. Več članov zasedbe ima sicer dvojna državljanstva, tudi izraelsko in avstralsko.

Človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW) je na začetku tega tedna pozvala tajske oblasti, naj člane izpustijo, saj da jih v primeru izročitve Rusiji čaka pregon. HRW je opozoril na izjavo predstavnika ruskega zunanjega ministrstva, da zasedba Bi-2 "sponzorira terorizem" in da je njihov vodilni član Egor Bortnik "tuji agent", saj nasprotuje vojni v Ukrajini.

Organizator koncerta VPI Event je ruski konzulat obtožil pritiskov, naj odpovedo koncerte zasedbe na Tajskem. Pritiski naj bi trajali vse od lanskega decembra in so se v zadnjih dneh še stopnjevali. Potem ko so se po pridržanju zasedbe zavzeli za njeno izpustitev, so bili deležni "izjemnih pritiskov", navaja podjetje.

Zadevo je v sredo obravnaval tajski svet za nacionalno varnost, ki ga vodi premier Srettha Thavisin, danes pa je skupina na družbenem omrežju Facebook sporočila, da je že zapustila državo. "Vsi glasbeniki zasedbe Bi-2 so varno zapustili Tajsko in so na poti v Tel Aviv," so zapisali.

Zasedba Bi-2 je v Rusiji sicer dobro znana. Potem ko je leta 2022 zavrnila sodelovanje na dogodku v podporo vojni v Ukrajini, so več njihovih koncertov odpovedali. Eden od ustanovnih članov zasedbe je Putinovo oblast kritiziral z besedami, da pri njem sproža samo sram in zgražanje, ter dolgoletnega voditelja Rusije obtožil uničenja države.

Bi-2 je beloruska alternativna rokovska zasedba, ki so jo ustanovili leta 1988 v Bobrujsku v Belorusiji. Bila je zelo uspešna tudi v Rusiji, tako na glasbenih lestvicah kot po številu prodanih albumov. Leta 2007 ji je ruska podružnica televizije MTV podelila glasbeno nagrado za najboljši rokovski nastop.

Na novico o pridržanju se je v sredo med drugim odzvala beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska. Tajske oblasti je pozvala k iskanju rešitve, ki naj zagotovi prostost članom zasedbe. "Položaj, v katerem se je znašla zasedba Bi-2, me zelo skrbi," je zapisala Tihanovska na družabnem omrežju X. "Popolnoma jasno je, da Rusija stoji v ozadju poskusa deportacije zasedbe," je še dodala.