Predčasne predsedniške in parlamentarne volitve bodo v Turčiji potekale 14. maja. Predvidene so bile sicer za 18. junij, vendar je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan že januarja pozval k razpisu predčasnih. Med glavnimi razlogi za to je turški voditelj navedel muslimansko romanje v Meko, šolske počitnice in sprejemne izpite na univerze, ki bodo potekali sredi junija.

Na predsedniških volitvah bodo poleg Erdogana kandidirali tudi vodja glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke Kemal Kilicdaroglu, vodja Domovinske stranke Muharem Ince in ultranacionalistični kandidat Sinan Ogan. Kandidat mora za izvolitev v prvem krogu dobiti več kot 50 odstotkov glasov. Če to ne bo uspelo nikomur, bo 28. maja potekal drugi krog.

Prihajajoče volitve bodo velika preizkušnja za Erdogana, ki je na oblasti že 20 let in se trenutno sooča s težavami pri obvladovanju gospodarske krize v državi. Ta se je po februarskem uničujočem potresu na jugovzhodu države, ki je terjal več kot 50.000 življenj, le še poglobila.

Podrobnosti o izvedbi volitev v regijah, ki jih je prizadel potres, za zdaj še niso znane. Vsaj 133.000 prebivalcev prizadetih regij pa bo volilo zunaj svojih domačih krajev.