Vodstvo republikanske stranke je nekoliko zaostrilo pogoje za uvrstitev na soočenja in guverner Montane Doug Burgum je odpadel ter nato v ponedeljek odstopil od kandidature za nominacijo. Od kandidatov, ki se niso uvrstili na soočenje, tako ostaja v igri le še nekdanji guverner Arkansasa Asa Hutchinson.

V sredo se bodo v Tuscaloosi v Alabami pomerili guverner Floride Ron DeSantis, nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley, nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie in poslovnež Vivek Ramaswamy. Trump bo tako kot vsakič doslej v času soočenja imel svoje politično zborovanje na Floridi.

Seznam republikanskih kandidatov se je skrčil šest tednov pred strankarskimi zborovanji v Iowi, ki predstavljajo začetek podobnih zborovanj in strankarskih volitev vse do 15. julija, ko bo nacionalna konvencija v Milwaukeeju, kjer bo razglašen zmagovalec izbora republikanskih volivcev.

Če se ne zgodi kaj nepredvidljivega, bo to skoraj zagotovo Trump. Potem ko je DeSantis po uvodnem navdušenju, ki ga je sprožil pri strankarskih veljakih, ki si ne želijo Trumpa, izgubil podporo, zdaj nekateri vse bolj stavijo na Haley, ki se skupaj s Christiejem predstavlja kot bolj zmerna republikanska kandidatka.