"Tožilec je zahteval, da se Ivana obsodi na 24 let zapora v kazenski koloniji strogega režima," je po obravnavi za zaprtimi vrati za tiskovno agencijo RIA Novosti, ki jo je povzela francoska tiskovna agencija AFP, danes pojasnil Safronov odvetnik Dmitrij Katčev.

Safronov nekdanji odvetnik Jevgenij Smirnov je na Facebooku sporočil, da je Safronov zavrnil ponudbo tožilstva, da se mu v zameno za priznanje krivde kazen zniža na 12 let zapora.

Ruska obveščevalna služba FSB Safronova obtožuje, da je zbiral zaupne informacije o ruski vojski, obrambi in varnosti ter jih posredoval obveščevalni službi države članice Nata.

Aretiran je bil julija 2020, potem ko je zapustil novinarstvo in postal svetovalec vodje državne vesoljske agencije Roskozmos. Na začetku sojenja, ki se je začelo aprila, je Safronov tega označil za "popolno parodijo pravosodja" in zagotovil, da je nedolžen.

Leta 1990 rojeni Safronov je pred zaposlitvijo na vesoljski agenciji za neodvisna časnika Komersant in Vedomosti pisal o politiki, vojski in ruskem vesoljskem programu.

Komersant je moral zapustiti zaradi članka, v katerem je napisal, da naj bi predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta Valentina Matvijenko načrtovala odstop. Takrat so v podporo kolegu dali odpoved vsi člani političnega uredništva.

Kremelj sicer vztraja, da Safronovo pridržanje ni povezano z njegovim prejšnjim novinarskim delom, nekdanji vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin pa je pojasnil, da Safronov v času, ko je delal za vesoljsko agencijo, ni imel dostopa do tajnih informacij. Tudi Safronov se je zagovarjal, da je njegovo delo temeljilo le na analizi prosto dostopnih virov.

V zadnjih letih je bilo več Rusov obtoženih veleizdaje ali razkritja državnih skrivnosti, še navaja AFP.