72-letni konservativec se je predstavil kot alternativa nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu in dejal, da bi se moral Trump umakniti iz predsedniške tekme in se ukvarjati s kazenskim pregonom.

"Vedno sem govoril, da se ljudem ni treba umakniti z javne funkcije, če proti njim poteka preiskava," je dejal Hutchinson za televizijo ABC in dodal, da se zadeve spremenijo, ko gre za kazenske obtožbe, na katere je treba odgovoriti.

Velika porota na Manhattnu je ta teden potrdila obtožnico proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi plačila pornografski igralki Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu. Obtožnica ostaja zapečatena, New York Times pa poroča, da vsebuje kazensko ovadbo zaradi ponarejanja poslovnih listin. Trump je tako prvi predsednik ali nekdanji predsednik ZDA, ki ga je doletel kazenski pregon. V zgodovino se je zapisal že tudi z rekordnima dvema ustavnima obtožbama.

Hutchinson je obljubil, da se bo osredotočil na vprašanja, kot so varnost na mejah, gospodarstvo in vodilni položaj ZDA v svetu. "Govoriti moramo o vodilni vlogi Amerike v svetu, kadar koli imata Rusija in Kitajska koristi od vsake šibkosti, ki jo pokaže Amerika," je dejal Hutchinson.

Prva republikanka, ki je napovedala predsedniško kandidaturo, je bila nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley. Trump je svojo kandidaturo napovedal novembra lani, za njegovega glavnega tekmeca pa velja guverner Floride Ron DeSantis, ki sicer še ni napovedal kandidature.

Hutchinson je bil guverner Arkansasa med letoma 2015 in 2023. Leta 2021 je podpisal zakon, ki prepoveduje splav v vseh primerih razen za reševanje življenja matere.