Če vlada tega ne bo storila, pa Kan napoveduje nove množične proteste, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Vladi postavljam ultimat. V naslednjih šestih dneh naj se razpusti in razpiše nove volitve," je v govoru pred več tisoč privrženci v Islamabadu dejal Kan. Če vlada ne razpiše novih volitev, napoveduje nove množične proteste.

Nekdanji premier je bil odstavljen 9. aprila z glasovanjem o nezaupnici, potem ko so nekateri poslanci njegove stranke in koalicijski partnerji umaknili podporo njegovi vladi. Po vrsti protestov po vsej državi je Kan pozval svoje podpornike, naj se odpravijo v Islamabad. Obljubil je, da bo tam ostal, dokler vlada ne bo razpuščena in ne bo objavljen datum novih volitev.

Svoj pohod proti pakistanski prestolnici je začel v sredo. Pohod so zaznamovali številni spopadi med njegovimi privrženci in policijo, ki je s solzivcem razgnala na tisoče simpatizerjev.

Še isti dan je pakistansko vrhovno sodišče Kanovi stranki PTI dovolilo protestni shod v Islamabadu, potem ko ga je vlada zaradi varnostnih razlogov prepovedala zaradi strahu, da bi protestniki vstopili na območje, kjer se nahajajo tuja veleposlaništva.

Pred odločitvijo vrhovnega sodišča so oblasti skušale ustaviti privržence PTI tudi z namestitvijo velikega števila policijskih in paravojaških sil ter z blokado cest, ki vodijo v pakistansko prestolnico.

69-letni Kan, nekdanji legendarni igralec kriketa, ki je prišel na oblast leta 2018, trdi, da so ga s položaja odstavile tuje sile, med drugim ZDA, ker ni želel slediti Zahodu v odnosih z Rusijo in Kitajsko. Nasprotniki ga kritizirajo zlasti na področjih ekonomske in zunanje politike. Po več nesoglasjih naj bi tudi izgubil podporo vojske, ki ima v Pakistanu velik vpliv.