Strache, ki je bil lani že obsojen zaradi podkupovanja, naj bi od nekega podjetnika prejel ugodnosti, ta pa naj bi z donacijo podprl tudi združenje, ki je blizu FPÖ-ju.

Podjetnik naj bi v zameno postal član nadzornega sveta avstrijskega državnega upravljavca avtocest Asfinag med letoma 2017 in 2019, ko je Strache opravljal funkcijo podkanclerja, so sporočili iz državnega tožilstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Parlamentarni odbor, ki je preiskoval afero Ibiza, je razkril, da je nepremičninski podjetnik pred imenovanjem v nadzorni svet Asfinaga združenju FPÖ podaril skupno 10.000 evrov. Po imenovanju je sledila nadaljnja donacija v vrednosti 10.000 evrov.

Zadnja obtožnica naj bi se nanašala tudi na povabilo v Dubaj, ki pa ga Strache ni sprejel.

Če bo sodišče odločilo, da sta kriva, obema grozi do pet let zapora, so dodali.

Nekdanji podkancler je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal, da bo obtožbe na sodišču zavrnil.

Strache je oktobra 2021 že bil pogojno obsojen na 15 mesecev zaradi podkupovanja. Obsojen je bil, ker je v zameno za strankarske donacije pomagal spremeniti zakonodajo v korist zasebne lepotne klinike svojega prijatelja Walterja Grubmüllerja. Tudi on je bil obsojen na 12 mesecev pogojne zaporne kazni. Obsodbi sicer še nista pravnomočni.

Obtožbe o podkupovanju so prišle na dan maja 2019, potem ko se je pojavil posnetek z Ibize. Na videoposnetku je Strache govoril o spornih metodah financiranja strank in političnem vplivu. Po objavi posnetka je Strache odstopil z vseh položajev.