Večina poslancev je podprla ratifikacijo pristopnih protokolov obeh držav. Za so glasovali poslanci strank vladne koalicije in opozicijskih krščanskih demokratov ter celo nekaj poslancev Alternative za Nemčijo (AfD). Večinsko pa so jo zavrnili poslanci stranke Levica.

Zveza Nato je postopek ratifikacije vstopa Švedske in Finske začela v torek. Takrat so veleposlaniki vseh 30 držav članic Nata podpisali pristopna protokola obeh držav ter tako začeli večmesečni proces ratifikacije teh protokolov v nacionalnih parlamentih. Več članic je protokola že ratificiralo, za sprejem obeh držav v zavezništvo pa jih bodo morale vse članice.

Zakon o ratifikaciji pristopa Švedske in Finske v Nato naj bi danes obravnavala tudi slovenska vlada, o njem pa bo moral nato glasovati še državni zbor.

Tako Finska kot Švedska sta desetletja zavračali članstvo v Natu zaradi strahu pred nasprotovanjem Rusije. Zaradi ruske invazije v Ukrajini pa sta 18. maja letos zaprosili za članstvo. Prejšnji teden so njuni prošnji na vrhu zavezništva v Madridu podprli voditelji vseh 30 držav članic.