Regijo, v kateri se nahaja otok, v zadnjem času sicer pretresajo vse večje napetosti med Tajpejem in Pekingom.

Po navedbah tiskovne predstavnice ministrstva bo to prvi uradni obisk nemške delegacije na otoku po pandemiji covida-19 in drugi obisk delegacije iz večje evropske države. V začetku septembra je Tajpej namreč obiskala francoska delegacija.

Šestčlanska delegacija, ki jo bo vodil dolgoletni nemški poslanec Klaus-Peter Willsch, se bo med drugim srečala s tajvansko predsednico Caj Ingven, podpredsednikom Laj Čing Tejem, predsednikom tajvanskega parlamenta Jou Si Kunom in zunanjim ministrom Josephom Vujem. Obiskala naj bi tudi znanstveni park na jugu otoka, navaja DPA.

Obisk bo okrepil vezi med državama kot tudi demokratično odpornost Tajvana, je dejala Joanne Ou. Po njenih besedah si Nemčija in Tajvan delita vrednote demokracije, svobode, pravne države in človekovih pravic, v prihodnosti pa bosta državi sodelovali pri obrambi mednarodnega reda, ki temelji na pravilih.

Nemška vlada in parlament sta zaradi širjenja avtoritarizma po svetu izrazila skrb glede varnosti v Tajvanski ožini in podpirata pridružitev Tajvana mednarodnim organizacijam, je zatrdila Oujeva. Po njeni oceni dejstvo, da bo delegacija sestavljena iz poslancev različnih strank, dokazuje, da je nemška podpora Tajvanu vsestranska.

Tajvan ima od leta 1949 neodvisno vlado, vendar Kitajska meni, da je otok del njenega ozemlja, in nasprotuje kakršni koli obliki uradnih stikov med Tajvanom in drugimi državami. Po obisku predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi v začetku avgusta in več poznejših obiskov drugih tujih delegacij je Peking močno okrepil vojaški pritisk na otok.