FDP-ju naj bi po zadnjih informacijah pripadlo mesto finančnega ministra.

Kot poroča več nemških medijev, je 22 delovnih skupin do roka izpolnilo svojo nalogo in pripravilo strokovne podlage za politični finale koalicijskih pogajanj. A ob tem še vedno ostaja odprtih več ključnih vprašanj, ki jih bodo morala očitno doreči vodstva treh strank in tako utreti pot rdeče-zeleno-rumeni vladi, t. i. koaliciji semaforja. Glavna odprta vprašanja se po poročanju nemške tiskovne agencije DPA nanašajo na podnebje, finance, promet ter zunanjo in obrambno politiko.

Med zanimivejšimi je bitka za finančno ministrstvo med Zelenimi in FDP-jem, ki ga v obeh strankah označujejo kot ključno. Po zadnjih informacijah časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) naj bi v tej bitki slavil FDP, saj naj bi to ministrstvo prevzel njen vodja Christian Lindner. Zeleni naj bi v zameno postavili visoko ceno, pripadlo naj bi jim namreč kar šest drugih ministrstev – zunanje, ki naj bi ga prevzela kanclerska kandidatka Zelenih Annalena Baerbock, ter za promet, kmetijstvo, okolje, družino in preobrazbo.

A kot dodaja FAZ, zadnja beseda glede tega še ni padla. Časopis Süddeutsche Zeitung (SZ) je medtem pozno zvečer poročal, da je predstavnik Zelenih na njihovo vprašanje to informacijo zavrnil in zatrdil, da se vodenju finančnega ministrstva vsaj za zdaj niso odpovedali.

Koalicijska pogajanja so se uradno začela 21. oktobra, potem ko so tri stranke predtem na neuradnih uvodnih pogovorih že dosegle dogovor glede t. i. sondažnega dokumenta, v katerem so zapisale poglavitne točke programa prihodnje vlade. Vodja SPD-ja in verjetni novi nemški kancler Olaf Scholz je takrat novo vlado napovedal že za začetek decembra, a so pozneje prišla poročila, da pogajanja ne potekajo gladko in da se bo oblikovanje nove vlade verjetno zavleklo.

Kljub temu za zdaj, vsaj uradno, ostaja časovnica, po kateri bi se pogajanja končala do konca tega meseca, nato bi bundestag novega kanclerja in njegovo vladno ekipo potrdil v prvem tednu decembra, poroča SZ.