Če bo zakon sprejet, bo odraslim osebam v Nemčiji omogočil posedovanje do 25 gramov konoplje in gojenje do treh rastlin za osebno rabo. Poslanci v bundestagu naj bi o zakonu glasovali septembra.

Poleg posedovanja do 25 gramov konoplje in treh rastlin za osebno rabo bi prebivalci Nemčije z novim zakonom dobili možnost, da se pridružijo neprofitnim organizacijam, kjer bi bilo mogoče konopljo zakonito gojiti in kupovati.

Tovrstna "društva" bodo v skladu s predlaganim zakonom lahko gojila in prodajala konopljo, njeno uživanje v prostorih društva ali na razdalji do 250 metrov od njih pa bo prepovedano. Članstvo v posameznem društvu bo omejeno na največ 500 ljudi s stalnim prebivališčem v Nemčiji.

Uživanje konoplje bo prepovedano tudi v oddaljenosti manj kot 200 metrov od šol, otroških in mladinskih ustanov, otroških igrišč in javno dostopnih športnih objektov, poroča španska tiskovna agencija EFE.

"Koncept, ki ga predstavljamo, je nadzorovana legalizacija. Želimo omejiti porabo in jo narediti varnejšo," je ob tem dejal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Dodal je, da bo uživanje konoplje še vedno prepovedano za mlajše od 18 let, mladi odrasli pa jo bodo lahko uživali le "v omejenem obsegu".

"Cilj je omejiti črni trg in kriminal, povezan z drogami, ter zmanjšati število uporabnikov prepovedanih drog," je še dejal Lauterbach. Predlog zakona je označil za prelomnico v odnosu do konoplje v Nemčiji, kmetijski minister Cem Özdemir pa je pohvalil "ta pomemben korak k progresivni, na realnosti temelječi politiki do drog".

Predlog zakona, ki je sicer manj ambiciozen od prvotno načrtovanega, morajo zdaj potrditi še poslanci nemškega parlamenta, ki se bodo 4. septembra vrnili s poletnih počitnic.