Po podatkih nemškega obrambnega ministrstva je ladja skozi tvegano območje napadov pospremila 27 tovornih ladij.

Vojaška ladja Hessen z 240 člani posadke je proti Nemčiji odplula nekaj pred 6. uro zjutraj po krajevnem času, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ladja je od začetka misije 23. februarja po trditvah nemškega obrambnega ministrstva v štirih primerih sestrelila hutijevske letalnike in raketne izstrelke. V dveh primerih pa je posadka nudila prvo pomoč, in sicer ob poškodbi vojaka zavezniških sil in člana posadke ene od trgovskih ladij.

143 metrov dolga ladja, opremljena s sistemom zračne obrambe in radarjem za nadziranje zračnega prostora v velikosti Severnega morja, je bila sprva zgrajena za izvajanje pomorskega nadzora.

Nemški zunanji minister Boris Pistorius je misijo označil za najnevarnejšo pomorsko operacijo v zadnjih desetletjih, navaja DPA.

Aspides je operacija EU-ja za zaščito trgovskih ladij v Rdečem morju pred napadi hutijevcev. Jemenski uporniki namreč iz solidarnosti s Palestinci na območju Gaze, ki trpijo zaradi večmesečnih izraelskih napadov, od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu.